نشریه سرو ماندگار

انعقاد تفاهم‌نامه بین شرکت نفت‌وگاز سرو و پتروشیمی فن‌آوران در خصوص تجاری سازی طرح تبدیل دی‌اکسید کربن به متانول

 

تفاهم‌نامه مشترکی بین شرکت نفت‌وگاز سرو و پتروشیمی فن‌آوران در خصوص تجاری سازی طرح تبدیل دی‌اکسید کربن به متانول منعقد شد.

شرکت نفت و گاز سرو؛ یکی از قوی ترین شرکت‌ها در ساخت کاتالیست

 مدیر عامل پتروشیمی فن‌آوران، معتقد است که شرکت نفت و گاز سرو، یکی از قوی ترین شرکت‌ها در حوزه ساخت کاتالیست در بین شرکت‌های دانش بنیان ایرانی است. حسین رفیق دوست در گفت‌وگو با خبرنگار روابط عمومی شرکت نفت و گاز سرو، در خصوص انعقاد تفاهم‌نامه مشترک بین شرکت نفت‌وگاز سرو و پتروشیمی فن‌آوران به منظور تجاری سازی و ساخت پایلوت نیمه صنعتی طرح تبدیل دی‌اکسید کربن به متانول، اظهار کرد: فن آوران همواره در داخلی سازی و ساخت کاتالیست با شرکت های دانش بنیان ایرانی پیشرو بوده است و شرکت سرو یکی از قوی ترین شرکت‌های سازنده کاتالیست کشور است.

وی با بیان اینکه تقریبا در واحد متانول و منوکسید کربن مجتمع پتروشیمی فناوران تمام کاتالیست‌ها ایرانی است، افزود: آخرین کاتالیستی که مانده است، کاتالیست “سنتز” است که برای آن نیز برنامه داریم و کارهایش انجام شده است و انشالله آخرین ر‌اکتور خود را نیز با کاتالیست ایرانی سنتز متانول بارگذاری خواهیم نمود.

مدیر عامل پتروشیمی فن‌آوران، در خصوص انعقاد تفاهم‌نامه مشترک بین شرکت نفت‌وگاز سرو و پتروشیمی فن‌آوران به منظور تجاری سازی و ساخت پایلوت نیمه صنعتی طرح تبدیل دی‌اکسید کربن به متانول، بیان کرد:

 این یک تکنولوژی جدید است که مستقیم دی اکسید کربن را به متانول تبدیل می‌کند. تکنولوژی و کاتالیست این موضوع پیش‌تر در اختیار آلمان بود اما ما این امر را با دوستان در شرکت نفت و گاز سرو دولوپ کردیم.

 رفیق دوست افزود: این پروژه کاملا دانش بنیان و ایرانی است و ۱۰۰ درصد کاتالیست مورد نیاز در شرکت دانش بنیان سرو ساخته شده است تا با آن از دی اکسید کربن به متانول برسیم و این تکنولوژی به مرحله ساخت هم رسیده است.

ثبت دانش فنی تکنولوژی طرح تبدیل دی‌اکسید کربن به متانول از طریق معاونت علمی ریاست جمهوری

سرپرست برنامه ریزی و توسعه شرکت پتروشیمی فن‌آوران، از ثبت دانش فنی تکنولوژی تجاری سازی و ساخت پایلوت نیمه صنعتی طرح تبدیل دی‌اکسید کربن به متانول، از طریق معاونت علمی ریاست جمهوری خبر داد‌. محمد شارعی در گفت‌وگو با خبرنگار روابط عمومی شرکت نفت و گاز سرو، در خصوص انعقاد تفاهم‌نامه مشترک بین شرکت نفت‌وگاز سرو و پتروشیمی فن‌آوران به منظور تجاری سازی و ساخت پایلوت نیمه صنعتی طرح تبدیل دی‌اکسید کربن به متانول، اظهار کرد: این تفاهم‌نامه به یک پروژه دوساله تحقیقاتی با دانشگاه امیرکبیر و محققان برجسته‌ای که بر روی تبدیل دی اکسید کربن به متانول کلر کار می‌کردند بر می‌گردد. وی ادامه داد: این گروه دانش بنیان جمعی از اساتید دانشگاه علم و صنعت و پرسنل پتروشیمی فن آوران بودند که دور هم جمع شدند و کارهای تحقیقاتی آزمایشگاهی تولید متانول از دی اکسید کردن به وسیله کاتالیست خاص که در ایران هم وجود نداشت را فراهم کردند.

سرپرست برنامه ریزی و توسعه شرکت پتروشیمی فن‌آوران، با بیان اینکه شرکت نفت و گاز سرو بعد از اتمام ساخت آزمایشگاهی کاتالیست مذکور به عنوان یک شرکت دانش بنیان با پتروشیمی فن‌آوران در راستای دولوپ این دانش و تکنولوژی همراهی کرد، توضیح داد: این همکاری در راستای عرضه و تجاری سازی این تکنولوژی انجام شد که روز گذشته تفاهم نامه تجاری سازی این کاتالیست توسط مدیرعامل شرکت پتروشیمی فن‌آوران و شرکت نفت و گاز سرو به امضا رسید. شارعی در پایان سخنان خود گفت: در حال حاضر این تکنولوژی در حد آزمایشگاهی و چند لیتر تولید شده است اما انشالله با ساخت همین پایلوت و تجاری سازی این بحث، مطمئنا به تولید انبوه می‌رسیم چراکه ما در حال ثبت دانش فنی تکنولوژی این امر از طریق معاونت علمی ریاست جمهوری هستیم‌.

تولید “متانول سبز”؛ تلاشی مشترک از سوی شرکت نفت و گاز سرو و پتروشیمی فن‌آوران

 سرپرست کاتالیست متانول و متاناسیون واحد تحقیقات شرکت نفت و گاز سرو، با اشاره به طرح تبدیل دی‌اکسید کربن به متانول، گفت: از کاتالیست جدید شرکت نفت و گاز سرو با حمایت پتروشیمی فن آوران رونمایی شد که اصطلاحا به آن کاتالیست سنتز متانول، “متانول سبز” گفته می‌شود.

بهزاد نعمت اللهی در گفتگو با خبرنگار واحد روابط عمومی شرکت نفت و گاز سرو، در خصوص انعقاد تفاهم‌نامه مشترک بین شرکت نفت‌وگاز سرو و پتروشیمی فن‌آوران به منظور تجاری سازی و ساخت پایلوت نیمه صنعتی طرح تبدیل دی‌اکسید کربن به متانول، اظهار کرد: محصول جدید رونمایی شده درواقع کاتالیستی است که مشترک با شرکت پتروشیمی فن آوران تولید شده است و اهمیت ان بیشتر در بحث حفظ محیط زیست است. وی توضیح داد: مقادیر زیادی از گاز دی اکسید کربن در مجتمع‌های پتروشیمی و پالایشگاهی ایجاد و به عنوان گاز گلخانه‌ای در جهان شناخته می‌شود که این گاز باعث گرمایش کره زمین شده است. از این رو ما از طریق حذف این گاز و تبدیل آن به محصولات با ارزشی از قبیل متانول، هم مقدار این گاز گلخانه‌ای را در اتمسفر کاهش می‌دهیم و هم محصولی با ارزش افزوده بالاتری به دست می‌آوریم. از این رو کار پژوهش بر روی این کاتالیست سنتز متانول را آغاز کردیم.

سرپرست کاتالیست متانول و متاناسیون واحد تحقیقات شرکت نفت و گاز سرو، با بیان اینکه اصطلاحا به کاتالیست سنتز متانول، “متانول سبز” گفته می‌شود، ادامه داد: این اقدام در شرکت سرو انجام شد و با حمایت پتروشیمی فن آوران ادامه یافت و محصول مشترک ایجاد شده طی مراسمی در نمایشگاه نفت و گاز رونمایی شد. وی در خصوص ویژگی “متانول سبز” تصریح کرد: کاتالیست سنتز متانول فقط با دی اکسید کربن کار می‌کند و گاز دی اکسید کربن گاز اکسنده‌ای است که باعث غیرفعال شدن کاتالیست می‌شود. از این رو ما روش‌ها، تکنیک ها و ترکیب هایی را در کاتالیست استفاده کردیم تا پایداری و طول عمر آن به شدت افزایش یابد.

این کاتالیست پتانسیل و توانمندی این را دارد که مقدار قابل توجهی متانول تولید کند. این دستاورد هم از لحاظ زیست محیطی خیلی حائز اهمیت است و هم اینکه دی اکسید کربن به عنوان منبع کربن در محیط اتمسفر را تبدیل به متانول می‌کند‌. نعمت اللهی با بیان اینکه شرکت نفت و گاز سرو با تکیه بر توانمندی نیروی دخلی این امر را پیش برد، درباره پروژه‌های پیشینی که وی در آنها دخیل بوده است نیز ادامه داد: پروژه‌های کاتالیست متاناسیون و کاتالیست سنتز متانول از جمله پروژه‌های پیشین بوده است. در حال حاضر این کاتالیست ها در مجتمع‌های صنعتی بارگزاری شده و در حال کار هستند. کاتالیست متاناسیون در پالایشگاه‌های رازی و تبریز در حال استفاده است و کاتالیست سنتز متانول در پتروشیمی شیراز و پتروشیمی بوشهر و سبلان در حال کار است. سرپرست کاتالیست متانول و متاناسیون واحد تحقیقات شرکت نفت و گاز سرو، تاکید کرد: کار پژوهش و تحقیقات این کاتالیست ‌ها با تکیه بر دانش فنی کشور و اتکا بر توانایی متخصصان داخلی انجام و مراحل تجاری سازی این کاتالیست ها در شرکت نفت و گاز سرو انجام شده است. از طرفی محصول ایجاد شده قابل رقابت با شرکت‌های مطرح دنیا است و در حال حاضر از لحاظ کیفیت و پایداری عملکرد کاتالیستی این کاتالیست‌ها در سطح مطلوبی قرار دارد.

ما این فیدبک ها را به صورت مداوم از پالایشگاه‌ها و پتروشیمی های کشور می‌گیریم. وی دریاره پروژه‌هایی که شرکت نفت و گاز سرو در آینده خواهد گرفت نیز توضیح داد: در حال کار بر روی کاتالیست جدیدی به اسم کاتالیست سنتز اتیلن اکساید هستیم که مراحل آزمایشگاهی و پایلوت نیمه صنعتی آن جواب های قابل قبولی داده است. در حال ورود به فاز صنعتی آن هستیم. این کاتالیست یکی از کاتالیست‌های بسیار مهم صنعت پتروشیمی است که باعث تولید محصولاتی مثل اتیلن گلایکو و ترکیباتی از این دست می.شود که بسیار پر مصرف هستند. نبود آن در کشور یکی از نقاط ضعف صنعت کاتالیست است که انشالله در سال‌های آینده در این زمینه پیشرفت ها و نتایج قابل ملاحظه‌ای را خدمت جامعه علمی و صنعتی ایران اعلام ‌می‌کنیم. در حال حاضر این کاتالیست در مقیاس نیمه صنعتی و اصطلاحا بنچ قرار دارد و تا این مراحل طی شود یک الی دو سال زمان می‌برد اما نهایتا می‌توان به این مراحل شتاب داد تا سریع تر به نتیجه رسد.

دولوپ کردن کاتالیستی برای تبدیل مستقیم دی اکسید کربن به متانول در شرکت نفت و گاز سرو

کارشناس ارشد تحقیقات کاتالیست سنتز متانول شرکت نفت و گاز سرو، از دولوپ کردن کاتالیستی در خصوص تبدیل مستقیم دی اکسید کربن به متانول خبر داد و گفت: در حال حاضر نمونه های اولیه این کاتالیست گرفته شده که عملکرد مناسبی داشته است. در این راستا تفاهم نامه ای با برخی واحدهای پتروشیمی در حال تدوین است تا این محصول روانه بازار شود.

محمد صادقی‌نیا، در گفت‌وگو با روابط عمومی شرکت نفت و گاز سرو، دریاره فرآیند تجاری سازی کاتالیست سنتز متانول اظهار کرد: تحقیقات کاتالیست سنتز متانول از سال ۱۳۹۳ آغاز و بعد از حدود پنج سال اولین نمونه تجاری این کاتالیست در پتروشیمی شیراز بارگزاری شد. وی یادآور شد: پس از آن تحقیقات ادامه یافت و نسل بهبودیافته این محصول مجددا ساخته و در سال ۱۴۰۰ در پتروشیمی شیراز بارگزاری شد. کاتالیست نسل اول و دوم در پتروشیمی شیراز عمبکرد نسبتا خوبی از خود نشان داد و این باعث شد پتروشیمی بوشهر و سبلان هم ترغیب به استفاده از کاتالیست شرکت سرو شوند. طبق اظهارات کارشناس ارشد تحقیقات کاتالیست سنتز متانول شرکت نفت و گاز سرو، سال ۱۴۰۱ اولین واحد پنج هزار تنی سنتز متانول با کاتالیست شرکت سرو در  پتروشیمی بوشهر  راه اندازی شد که بعد از گذشت قریب به دو سال توانست عملکرد مطلوبی از خود نشان دهد.

صادقی نیا خاطر نشان کرد: همچنین در سال ۱۴۰۱ شرکت پتروشیمی سبلان محصول مذکور را خریداری و در راکتور سنتز متانول بارگزاری کرد که عملکرد آن نیز بعد از دو سال قابل قبول و مطلوب بود. به طوری که شرکت های دیگر فعال در زمینه سنتز متانول نیز ترغیب به استفاده از کاتالیست‌های شرکت سرو شدند.

وی همچنین این را هم گفت که در حال حاضر تحقیقات بر روی کاتالیست مربوطه ادامه دارد تا نسل بهتری از این کاتالیست با طول عمر بالاتر و حجم تولید بیشتر ارائه شود. کارشناس ارشد تحقیقات کاتالیست سنتز متانول شرکت نفت و گاز سرو، در پایان سخنان خود متذکر شد: رویکرد جدید شرکت نفت و گاز سرو دولوپ کردن کاتالیستی است که مستقیما دی اکسید کربن را به متانول تبدیل کند که این جدید ترین نسل از کاتالیست مذکور است. در حال حاضر نمونه های اولیه این کاتالیست گرفته شده که عملکرد مناسبی داشته است. در این راستا تفاهم نامه ای با برخی واحدهای پتروشیمی در حال تدوین است تا این محصول روانه بازار شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *